10.) OŠTEĆENI LINKOVI I 404 POGREŠKE

Ovo nije jedini razlog da redizajnirate svoju web stranicu, ali to može biti prvi korak u procjeni sadržaja, dizajna i marke. Prvi korak bi trebalo da bude razumijevanje online reputacije vaše kompanije. Budući da Google igra glavnu ulogu u vašoj online reputaciji, prvi korak bi uvijek trebao biti adresiranje 404 grešaka i ispravljanje neispravnog sadržaja zamjenom veza koje više ne funkcioniraju s ažuriranim funkcionalnim vezama. Pretraživači mrze prekinute veze i uzimaju u obzir koliko 404 grešaka imate kada rangirate vašu web lokaciju.

9.) ANALITIČKI RAD

Kada ste posljednji put pogledali Google Analytics na svojoj web stranici? Vaša analitika vam može mnogo reći o tome kako vaša web stranica funkcionira (ili je neučinkovita). Web stranice koje imaju niske stope konverzije će imati koristi od analitičke revizije. Da biste to uradili, poželjet ćete se prijaviti na svoj Google Analytics račun i provjeriti kretanje korisnika; zapitajte se, gdje se kreću tipični korisnici? Najčešći razlog za visoke stope odskoka ili izlaza odnosi se na korisnike koji ne pronađu ono što traže dovoljno brzo. Opšte pravilo je da korisnik pronađe željeni sadržaj u roku od 2-3 stranice.

Poboljšajte svoju web stranicu praćenjem konverzija i analitičkim ciljevima, a zatim upotrijebite ove mjerne podatke za poboljšanje navigacije, sadržaja i podnožja.

8.) NADMAŠITE WEB STRANICE KONKURENCIJE

Kreiranje web stranice oko vašeg brenda je ključno. To uključuje sadržaj, slike, logotipe i ukupni glas i ton (jezik) stranice. Brendiranje će ići dalje od centralnog web sajta u eksterne blogove, forume, članke i društvene medije. Želite li da potencijalni klijenti ili klijenti vide zastarjelu stranicu? Postati relevantan i konkurentan generalno zahtijeva redizajn. Ovo omogućava da vaša brendirana web stranica nadmaši web stranicu konkurencije.

Da biste bili vodeći proizvođač na svom tržištu, odredite svoje konkurentske web stranice. Pogledajte šta rade (i ne rade) na svojim web stranicama. Koje karakteristike, funkcije i resurse može da osigura vaš sajt preko vaših konkurenata?

7.) VIDLJIVOST PRETRAŽIVANJA

Većina zastarjelih web lokacija nije optimizirana za trenutne stilove metapodataka, zaglavlja, oznaka slika, oznaka društvenih medija ili oznake šeme. Uobičajena briga se obično odnosi na ne rangiranje na Google-u. Pretraživači će u početku pregledati vaše Sitemap i robotske datoteke; ove datoteke pomažu robotima za indeksiranje u određivanju šta će prikazivati. Od tog trenutka roboti za indeksiranje će pregledati podatke koje ste naveli, kao što su meta opisi. Kombinacija metapodataka, zaglavlja i faktora sadržaja u rangirane ključne riječi. Trebali biste se fokusirati i na oznake društvenih medija i oznake šeme jer će to poboljšati vidljivost kroz prošireni sadržaj izvan pretraživača.

6.) POBOLJŠATI ISKUSTVO KORISNIKA

Koliko je vaš web sajt jednostavan za korištenje? Korisnik treba da bude u mogućnosti da pronađe informacije koje traže u roku od tri klika. Ako ne mogu, onda je možda vrijeme da pregledate strukturu vašeg sajta i puteve potrebne za dobivanje važnih informacija. Dobra navigacija i organizacija samo će učiniti da iskustvo korisnika bude još ugodnije i povećava šanse da ostanu na vašem sajtu i da se vrate u budućnosti.

5.) ZASTARJEO KOD

Zastarjele web stranice obično obiluju bibliotekama, slikama i stilovima, koje mogu usporiti vrijeme učitavanja. Web-lokacije koje koriste ne-optimizirane, nekomprimirane skripte ometaju performans. To, zauzvrat, ohrabruje korisnike da odu na konkurentsku web stranicu. Korisnici ne žele da čekaju vašu sliku ili klizni baner da bi se učitali. Savremene prakse su više fokusirane na optimizaciju, kompresiju i smanjenje skripti.

4.) BEZBJEDNOST WEB STRANICA

Ovo je tema koja dobiva sve veću pažnju u vijestima ovih dana. Najbolja je praksa da redovno ažurirate kôd, server, operativni sistem i zakrpe web stranice.

Neke skorije statistike o web stranicama koje koriste WordPress CMS (Content Management System) pokazuju da je 83% ovih stranica ugroženo zbog zastarjelih dodataka i osnovnih verzija. U aprilu i maju 2018. godine, Drupal, popularni slobodni i open source CMS, najavio je dva kritična sigurnosna ažuriranja koja su trebala biti implementirana odmah kako bi zaštitila lokacije od zlonamjernih hakera.

Konačno, Google je učinio težak pritisak na sve web stranice da imaju instaliran SSL (Secure Sockets Layer) certifikat. Google je čak otišao tako daleko da kaže da će web stranice bez SSL certifikata biti niže rangirane u rezultatima pretraživanja od lokacija sa instaliranim SSL certifikatom.

3.) POBOLJŠAJTE STRUKTURU SAJTA

Možda ne mislite tako, ali način na koji je vaš sajt strukturiran može da utiče na optimizaciju vašeg sajta, troškove održavanja i ograničenja u pogledu funkcionalnosti. Na primer, korištenje divova umjesto tabela smatra se najboljom praksom za to kako su sajtovi kodirani i strukturirani. Divovi su HTML oznake koje se koriste za kreiranje spremnika oko blokova sadržaja kao što su slike ili tekst tijela. Osim toga, divovi smanjuju veličinu datoteka unutar vaše web stranice, što poboljšava SEO i vrijeme učitavanja. S druge strane, kodiranje web stranice sa tablicama stvara mnogo dodatnog markupa, što ga čini ne samo više vremena za uređivanje, već je i teže za pretraživače da dešifruju između koda i sadržaja. Tabele također smanjuju fleksibilnost web-lokacije u prihvaćanju različitih medija i elemenata dizajna, a često ograničavaju funkcionalnost web-lokacije. Dakle, ako je vaš sajt ugrađen u tabele, a ne u divove, onda je to možda samo vrijeme za novu web stranicu.

2.) ZASTARJELOST SADRŽAJA

Vijesti na vašoj web stranici koje su posljednji put ažurirane prije godinu dana ili zastarjeli datum autorskog prava ne daju korisnicima najveći dojam o vašoj kompaniji. Korisnik tada može misliti da je ostatak informacija na vašem sajtu star i nevažan za njih. Trebate korisnicima dati razlog da se vrate zadržavanjem trenutne i ažurne web stranice. Kada redizajnirate svoj sajt, razmislite o tome da ga napravite sistemom za upravljanje sadržajem (CMS) koji je alatka koja vam omogućava da uredite sadržaj i slike na vašem sajtu bez snažnog poznavanja HTML-a ili drugih programskih jezika.

1.) PRILAGOĐENOST WEB STRANICE MOBILNIM UREĐAJIMA (MOBILE FRIENDLY)

Kada ste zadnji put gledali svoju web lokaciju na različitim mobilnim i tablet uređajima? Sa novim izdanjima telefona dolazi nova veličina ekrana. Ponekad to dovodi do toga da vaša web lokacija izgleda i loše funkcioniše na ovim novim uređajima.

Ako vaša web-lokacija nije optimizirana za mobilne korisnike, to će vjerojatno utjecati na vaš rang tražilice. Moderne web stranice postaju osjetljive i prijateljske za sve korisnike. Ključ je u tome da vaša web stranica bude u interakciji i funkcionira na sličan način od uređaja do uređaja. Ovo će zauzvrat poboljšati ponašanje korisnika i optimizaciju pretraživača (SEO).

Prvi korak ka tome da postanemo mobilni je veličina fonta. Sve od društvenih feedova do slika treba da bude čitljivo na mobilnim uređajima. Sadržaj mora biti jasan i sažet kako bi korisnici lakše pristupili željenim informacijama. Oni ne žele da čitaju knjigu, žele brzu, korisnu informaciju.

Sve slike trebaju biti optimizirane da bi se poboljšale mobilne performanse. Drugi elementi, kao što su video i animacija, trebali bi se koristiti na štedljiv način na mobilnim uređajima jer to ometa vrijeme učitavanja, čime se smanjuje upotrebljivost i iskustvo za mobilne korisnike.