Dizajniranje web stranica jedno je od zanimanja koje je nastalo u bliskoj prošlosti, a zahvaljujući globalizaciji i potrebama tržišta i potražnja za izradom stranica sve je veća. Ali, koji faktori utiču na cijenu izrade stranice i da li su opravdani?

Cijena izrade web stranica može varirati od nekoliko stotina eura do nekoliko hiljada, desetina, ili čak stotina hiljada eura, u zavisnosti od toga šta stranica treba da ponudi posjetiocu i koliko rada zahtjeva sama izrada iste. Upravo vrijeme, odnosno broj radnih sati za projekat, jeste ključni faktor. Cijenu prvenstveno određuju vrijeme potrebno za izradu stranice i kvaliteta izvođača.

Vrlo je nezahvalno reći na slijepo, tokom telefonskog razgovora, koliko košta izrada neke web stranice, jer za to treba prvo sprovesti detaljnu analizu i kalkulaciju. Sigurno je da što više ljudi učestvuje u poslu i što je obim posla veći, raste i cijena.

Među mnoštvom faktora koji utiču na cijenu, izdvojićemo nekoliko najvažnijih i objasniti zbog čega vrijedi uložiti novac u profesionalca.
 

DOMENA I WEB HOSTING

Jedan od manje važnih faktora, ali svakako neizostavan faktor koji utiče na cijenu izrade stranice, jesu web hosting i ime domena. Ukoliko želite da imate web stranicu, računajte na nužan trošak za ime domena i web hosting. Za manje stranice ovo neće biti značajan faktor i prevelika stavka, ali za velike projekte izdaci će postati izražajniji. Raspitajte se o ponudi na tržištu i budite svjesni da niska cijena nije garancija kvaliteta.

Bitni elementi za web hosting jesu kvalitetna tehnička podrška i performanse servera, a dobar odabir imena domena biće od važnosti prilikom rangiranja na pretrazi.

U svakom slučaju, što kraće, zvučnije ime domena, to je i viša cijena ukoliko je domena zauzet i na prodaju, ali i veće šanse da vas posjetioci pronađu.

Na cijenu stranice utiče i domena. Rangiranje na pretraživačima korisnije je kada vam se sajt nalazi na lokalnom domenu, ukoliko vaša ciljna grupa nije na globalnom nivou.
 

TIP I NAMJENA WEB STRANICE

Od tipa web stranice zavisi koliko će trajati izrada sajta, a to je, kao što smo naveli, jedna od najbitnijih stavki koje utiču na cijenu.

Prilikom izrade web stranica uzmite u obzir sljedeće tipove:

Prezentacija kompanije – u tom slučaju kompanija dostavlja sav materijal, a agenciji za web dizajn ostaje da sve to spakuje u odgovarajući format;

Lična web stranica pojedinca (eng. Personal Page) – za razliku od korporativne prezentacije, lične stranice pojedinca dozvoljavaju nešto ležerniji pristup predstavljanju informacija i znatno veću kreativnost;

Online prodavnica (eng. e-commerce websites) – vjerovatno vremenski najzahtjevniji posao koji traje i do nekoliko mjeseci, jer integracija načina za elektronsko plaćanje iziskuje dosta vremena i programerskog iskustva;

Web aplikacije – iako na sam pomen riječi aplikacija prvo pomislimo na aplikacije na mobilnim telefonima, web aplikacije zapravo mogu podrazumijevati elektronsku poštu, online aukcije, wiki, aplikacije za razmjenu instant poruka i mnoge druge;

Društvena mreža – još jedan od zahtjevnijih sajtova, ali obim posla zavisi od funkcionalnosti koje stranica treba da ponudi. Dok profili koji sadrže fotografije, snimke i ostavljanje komentara na iste ne moraju nužno biti i obiman posao, integracija aplikacija za razmjenu međusobnih poruka, chat, promociju i elektronsko plaćanje iziskuju mnogo više vremena i stručnosti;

Portfolio – možda spada u sajt prosječne težine, ali kada je riječ o bilo kojoj vrsti umjetnosti vjerovatno će zahtijevati naknadne izmjene. Dodatno, portfolio s dosta fotografija zahtjeva fotografije velike rezolucije i savršenog kvaliteta, a takve zahtijevaju dosta prostora. Imajte na umu takve pojedinosti i prilikom zakupa servera.

Blog – možda jedan od najjednostavnijih stranica, ukoliko će buduće tekstove objavljivati i u potpunosti sam održavati vlasnik iste. Ali, ako nemate nimalo tehničkog znanja za to, možda je pametnije pronaći stručnjaka koji vam, osim pisanja i objavljivanja, može voditi i kampanje na društvenim mrežama i na taj način doći do šire publike.

Stranica sa specifičnim funkcionalnostima – u zavisnosti od željenih funkcija, ovakav sajt može biti kombinacija svih prethodnih ili samo neki njihov dio. Međutim, to može biti mač sa dvije oštrice, odnosno čak i najskuplja mogućnost, jer podrazumijeva naknadne izmjene postojećih šablona ili pisanje kodova od nule.

Tip web stranice utiče i na broj strana sajta. Generalno, online prodavnice mogu biti najzahtjevnije, a cijenu im dodatno povećava integracija načina za elektronsko plaćanje.
 

PLATFORMA

Također, od zahtjeva i potreba klijenta zavisi u kojoj će se platformi web stranica praviti. Najpopularnija platforma za objavljivanje sadržaja je, već neko vrijeme, WordPress, ali osim nje popularni su Drupal, Joomla! kao i mnoge druge. Naravno, osim popularnih platformi, personalizovana (eng. custom) rješenja imaju svoje prednosti, ali i mane.

Ovdje je bitno napraviti razliku između platforme za izradu web stranice i sistema za objavljivanje sadržaja (eng. content management system – CMS).

Mada veća konkurencija utiče da cijena bude niža, nisu svi jednaki stručnjaci za svaku platformu, programski jezik, kvaliteta dizajna, podrške, i postoji dobro obrazloženje za cijenu svakog web dizajnera ili firme za web dizajn.
 

REDIZAJN POSTOJEĆE WEB STRANICE ILI PRAVLJENJE POTPUNO NOVE

U zavisnosti od vrste web stranice, nekad redizajn može iziskivati više vremena i biti zahtjevniji od pravljenja potpuno novog sajta.

Naime, stranice pravljene prije 5 ili 10 godina vjerovatno su pisani u programskim jezicima koji su sada zastarjeli, ili ručno pisani od nule, a da bi se ispravili propusti i manjkavosti sada je pametnije krenuti od nule.

S druge strane, stranicama pravljenim prije 2-3 godine možda je dovoljan samo redizajn, ažuriranje tema, dizajn logoa, ili nov korporativni identitet, što znači da se ulaganja smanjuju.

Kada želite da posjetiocima pružite jedinstveno korisničko iskustvo, preporučljivo je imati personalizovanu temu stranice. Iako internet nudi obilje besplatnih tema za gotovo sve platforme, njihova mana su često ograničene funkcije, naročito kada se radi o zahtjevnijim stranicama, te se treba odlučiti za plaćene teme. Njihovu cijenu određuje klijent, odnosno njegov budžet.
 

GRAFIKE I FOTOGRAFIJE

Iako na internetu postoji pregršt stranica koji nude besplatne fotografije, preporuka je, a i trendovi u web dizajnu tako nalažu, da fotografije i grafike na sajtu budu autentične. Veliki je promašaj koristiti besplatne fotografije koje se ionako često koriste, a pravljenje novih i jedinstvenih – košta.

Ovaj problem možete riješiti ako ćete sami osigurati fotografije za svoju web stranicu, ali, ako niste profesionalni fotograf ili ako nemate dovoljno stručnog znanja, razmislite da li bi vam se više isplatilo da za taj posao unajmite profesionalce. To košta, ali se i isplati.
 

SEO I PROMOCIJA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

Imati web stranicu ne znači ništa ako se ona ne rangira dobro, tj. ako korisnici pretragom ključnih riječi na Google ili nekom drugom pretraživaču ne mogu da dođu do vaše web stranice. Zbog toga je izuzetno važno istu optimizovati za pretragu, a web agencije nude upravo to, po paketima koji odgovaraju vašim potrebama.

Čest je slučaj da prilikom dizajna web stranice u paketu dobijete i optimizaciju, a ponuda za digitalni marketing i usluge promocije na društvenim mrežama može se zaista isplatiti na duže staze jer otvara put većoj vidljivosti na internetu i komunikaciju s potencijalnim klijentima.
 

NAKNADNE IZMJENE I ODRŽAVANJE

Kada jednom dobijete gotovu web stranicu, neizbježno je da ćete, bar s vremena na vrijeme, morati unositi izmjene.

Bilo da se radi o manjim izmjenama, poput promjene adrese, email ili broja telefona za kontakt, preko prilagođavanja teksta da ne bi izgubio na značaju, do unošenja sasvim novih strana na stranicu, poput bloga, izmjene koštaju.

Osim ukoliko sami znate unijeti pomenute izmjene, ili znate nekoga ko vam to može uraditi besplatno, budite spremni da to dodatno platite – do nekoliko desetina eura mjesečno. U zavisnosti od vrsta izmjena, naplata se može tarifirati i po utrošenom satu rada.
 

ZAKLJUČAK

Iako je nezahvalno govoriti o ciframa kada se radi o izradi stranica, neke cijene su poznate, poput cijene hostinga, servera, domena, ili tema za sajtove. Druge, poput tipa stranica, platforme u kojoj se radi, ili fotografija, optimizacije za SEO i promocije na društvenim mrežama, zavise od slučaja do slučaja, i potrebno je dosta znanja i istraživanja da bi se došlo do neke približne cifre.

Korisno je što agencije za web dizajn nude besplatne konsultacije, i to je sjajan način da otkrijete koliko web stranica može zaista da košta. Oni će, u skladu s budžetom kojim raspolažete, analizom trenutnog stanja i konkurencije, kao i specifičnim zahtjevima, formirati ponudu izrade web stranice. Da li ćete tu ponudu prihvatiti ili ne ostaje na vama, ali bar ćete znati šta možete očekivati i u kojem pravcu dalje da idete.