Kompanije svih vrsta i veličina sve više postaju deo web-a, ne samo da bi napravili vlastite sajtove već i prošire svoje prisustvo na sekundarnim sajtovima, društvenim mrežama ili kompanijskim blogovima. U ovoj fazi razvoja web-a postalo je važnije nego ikada uspostaviti uspješnu online branding strategiju.

Razumijevanje brandiranja

Brendiranje je mnogo više od imena i loga. To je filozofija, poseban način kako nešto radimo koji počinje jednostavnim činom predstavljanja sebe, ili posla kojim se bavimo, a završava rastom doživljaja (percepcije) vrijednosti, što na kraju dovodi do povećanja profita.

Sa dobrom brending strategijom , kompanije mogu da povećaju perceptivnu vrijednost bilo kojeg proizvoda ili usluge, stvarajući sliku koja premašuje materijalne vrijednosti. Drugim riječima moglo bi se reći da brendiranje povećava interakciju sa brendom tako da njegovi korisnici imaju utisak da je vrijednost proizvoda i usluga ustvari veća on njihove stvarne vrijednosti. Dozvolite da to objasnim na ovaj način, Aston Martin ima mnogo veću perceptivnu vrijednost od Volkswagena, a oba služe istoj funkciji da vas prevezu sa tačke A na tačku B.

Razlika između stvarne i prividne vrijednosti jeste rezultat brendiranja. Postoji dosta skupih i kompleksnih načina kako postići ovakve rezultate, Aston Martin je to uradio tako što je svoj brend povezao sa James Bondom, ali skoro sve brending taktike se zasnivaju na jednom jedinom konceptu: konzistentnosti (dosljednosti).

Dosljednost je suština brandinga

Ako mislite da je brendiranje težak pojam za razumijevanje, priznajemo da u nekim slučajevima to jeste tako, ali složićete se da je razumijevanje ideje dosljednosti mnogo lakši izazov. U suštini radi se o tome da se određena poruka ponavlja iznova i iznova na dosljedan način i tako usadi u um potencijalnih klijenata.

Razlog zašto ljudi povezuju Aston Martin i James Bonda, a samim tim i luksuz koji okružuje njegov lik, nije zato što se auto jednom slučajno našao u filmu o poznatom britanskom tajnom agentu, već zato što se dosljedno pojavljivao i povezivao sa likom u svim njegovim filmovima.

Aston Martin je koristio brendiranje na tako uspješan način da je teško zamisliti ovaj brend izvan luksuza i raskošnog života. Ali prije nego što dublje istražimo kako brendirati neku ideju, hajde da istražimo kako se koncept dosljednosti primjenjuje na Internetu.

Brandiranje u digitalnom svijetu

Internet je otvorio kanal gdje male kompanije mogu da stvore vrijednost brenda koji je bio van domašaja sa prethodnim nivoom investicija. Čak su i nezavisni profesionalci u prilici da se brendiraju pod skoro jednakim uslovima kao i multinacionalne kompanije.

Ovo su stvari koje bi i kompanije i individualci trebali imati na umu za dosljedno brendiranje preko interneta i da bi ostvarili dobar prvi utisak.

Vizualna dosljednost

Vizualni aspekt brendiranja nije samo poslovni logo, ali ovaj element svakako jeste centralni deo. Da bi se postigao minimalni nivo vizualne dosljednosti sve što treba da uradite je da koristite isti logo na svim mjestima. Gdje god postavite tačku interakcije sa vašim potrošačima, budite sigurni da koristite istu verziju loga svaki put. Jednu stvar treba imati na umu, „isto“ znači isti logo do nivoa piksela.

Ali kao što smo ranije rekli logotip nije jedini element vizualne komunikacije. Zapravo zahvaljujući popularnosti društvenih medija došlo je do kreiranja alternativnih, ali prepoznatljivih logo dizajna.

Velika većina kompanija koje imaju uspostavljene brendove, treba da kreiraju ove alternativne verzije loga za potrebe društvenih mreža.

Dosljednost zvuka

Još jednom zahvaljujući društvenim mrežama, korisnici mogu vršiti interakciju sa brendovima koje vole na način na koji ranije nisu mogli, i ova vrsta direktne komunikacije stvara priliku za povećanje korisničke lojalnosti brendovima.

Sada, još jednom brendovi moraju ostati dosljedni. Razmislite o ovome: ko će da upravlja vašim društvenim medijima i vrši interakciju sa korisnicima? Najvjerojatnije, čak i ako ste mali biznis, za to je potrebno više od jedne osobe. Tako je od suštinskog značaja izdefinirati ton glasa koji će da osigura dosljedno korisničko iskustvo vašim klijentima.

Kako da definišete svoj ton? To je pitanje pronalaženja suštine vašeg poslovanja i personalizacije.

Da li je vaš biznis profesionalan? Prijateljski? Duhovit? Provokativan? Pronađite koji stav najbolje odgovara vašem stilu poslovanja i obavezno ga izrazite.

Na primjer, za poslove vezane za zakone izaberite formalan ton glasa, dok recimo za centar za njegu o djeci treba izabrati više prijateljski nastup. Bilo koji ton glasa izaberete za vaš posao, osnovno pravilo je da zadržite konzistentnost.

Brendiranje ideja

Dosljednost je suština brendinga i dokle god slijedite gore navedene savjete, vaša strategija brendiranja će biti ispred velike većine koji se ne drže toga pravila. Ali prava snaga brendiranja dolazi kada spojite posao, proizvode i usluge sa idejom.

Vratimo se za trenutak na primjer koji smo maloprije naveli. Aston Martin je bio dosljedan u povezivanju svoga brenda sa James Bondom, ali glavni benefiti su u idejama koje su povezane sa likom, kao što su akcija, avantura i uspjeh.

Mnogi drugi brendovi su uradili isto, a nekada na mnogo apstraktniji način, na primer Nike sa „Just Do It“ kampanjom, Adidas sa „Greatness“ ili Apple sa „Think different“ , L’Oreal sa „Because You’re Worth It“; DeBeers sa „A diamond is forever“; McDonalds sa „I’m lovin it“; Old Spice „Belive in your Smellf“.

Mogli bi da nastavimo dalje, ima još mnogo primjera, ali koncept vam je jasan.

Povezivanje vašeg brenda sa idejom je najmoćniji oblik strategije brendiranja.

Zaključak

Dani kada su se kupci isključivo oslanjali na časopise i novine da pronađu proizvode i usluge su davno prošli. Danas, Internet je prvo mjesto gdje idu da saznaju više o proizvodima i uslugama koje žele, i tamo kompanije grade svoje brendove.

Ako je vaš posao dio društvenih medija kao što su Twitter, Instagram, Facebook i YouTube, uvijek imajte na umu da je vaš cilj da stvorite prepoznatljiv brend, uradite to tako što ćete uvijek imati isto korisničko ime, logo i zvučnu dosljednost, širom svih tačaka interakcije. To vam neće samo pomoći da izgradite jak brend, već će pomoći ljudima da vas lakše pronađu na web-u. Konačno ako vas ne mogu naći, možete smatrati da i ne postojite.

Potrebna Vam je usluga brandiranja za Vašu kompaniju? Pogledajte uslugu Brandiraj me i saznajte više.