Vidimo ih skoro svakodnevno – u sandučetu, na poslu, u školi, na obavještajnim tablama, u izlozima radnji. Flajeri.

Tako je, ovi komadi papira, koji često završe u smeću, zgužvani na ulici, ili zakopani ispod gomile računa. Ali ukoliko dobro služe namjeni (čitajte ukoliko su dobro dizajnirani), flajeri bi trebali da plijene vašu pažnju, pa čak da vas pozovu i da preuzmete akciju (prisustvujte ovom događaju, preuzmite kupone, kupite karte za koncert, naručite hranu, itd.).

Možda ste vlasnik neke firme i ne želite da vaši marketinški napori završe u kanti za smeće. Ili možda trebate da promovišete događaj ili humanitarnu akciju ili pak vašu društvenu organizaciju. Šta god da je vaša potreba i namjena vašeg flajera, pročitajte sljedeće savjete kako biste maksimizirali vaše šanse za uspjeh i povećali efikasnost vaše kampanje.

1. Koristite boje

Svijetle, jake palete boja zaista daju flajerima boom i privlače pažnju, čak iako gledate sa druge strane sobe.

2. Koristite više stvari

Kombinirajući više stvari, više fontova, više različitih efekata, kao što je 3D, postižete to da vaš flajer ima poseban izgleda i pomažete mu da se istakne u hrpi drugih flajera.

3. Budite jednostavni

Jednostavan, elegantan dizajn ima posebnu ćar. Umanjite količinu teksta, stavite pozadinu od ivice do ivice, centrirajte ono što želite da naglasite i imat ćete savršen flajer.

4. Vratimo se u prošlost

Izgleda kao da je ručno flajer napravljen je ponovo u trendu (bilo da je stvarno napravljeno ručno ili da je samo napravljeno da tako izgleda). Ukoliko izaberete neki font koji izgleda kao da je rukom pisan, ili napravite jedan, te napravite da je svaki red vašeg teksta jednake širine tzv. “forma jednakog sadržaja” to može imati specijalni efekat i biti jako korisno.

5. Poigrajte se sa paternima

Paterni imaju poseban izražaj, bilo da ih koristite u cijelom svom dizajnu ili samo da naglasite nešto. Ljudsko oko prirodno primjećuje paterne, pa, ukoliko ih uključite u svoj dizajn imate najveće moguće šanse da vaš flajer bude primjećen.

6. Proučavajte oblike

Kao i paterni, oblici su odlični za privlaćenje pažnje, posebno kada se kreativno iskoriste.

7. Poradite na detaljima

Posebno detaljna grafika može da bude nevjerovatno dobra i efektivna, ali kako da izbjegnete da vaš dizajn izgleda pretrpano? Ograničite broj boja koje koristite, fokusirajte se na simetriju i balans, također pomaže ukoliko se fokusirate na vizualnu temu – npr. ukoliko naglašavate geometrijske oblike ili paterne.

8. Izaberite paletu boja

Birajući kohezivnu paletu boja (možda boje vašeg loga) i/ili koristeći istu vrstu boja ili temperaturu (tople ili hladne) zaista može da učini dizajn posebnim i “ujedinjenim.”

9. Neka dizajn diše

Obraćajući pažnju na razmak i poravnanje je jako bitan korak u dizajnu. To može da znači uspjeh ili propast. Ukoliko vaš dizajn diše, ima dovoljno slobodnog prostora, bit će pregledniji, te samim tim i lakši za pregledanje. Osim toga lakše će vam biti da naglasite stvarno bitne stvari.

10. Budite inovativni

Ukoliko vam je zaista stalo da se ističete onda idite do kraja. Nakon što završite vaš savršeni dizajn, iskoristite papir maksimalno. Postoji veliki broj različitih vrsta, težina, boja, tekstura papira, stoga iskoristite to. Također jako će dobro doći ukoliko napravite neki neobičan način savijana, ili pokretne dijelove ili pak neke druge interaktivne elemente koji će učiniti vaš dizajn nezaboravnim.

ŽELITE PROFESIONALNU IZRADU FLAJERA I VISOKOKVALITETAN PRINT ISTOG? KONTAKTIRAJTE ME