Izabrati odgovarajuću boju za vaš biznis je možda jedan od najutjecajnijih odluka koje ćete donijeti. Biranjem prave boje za vaš logo prednosti vašeg brenda mogu doći do izražaja, pa čak privući i nove klijente. Kao što i pretpostavljate, pogrešan izbor može dovesti do suprotnog, negativnog, efekta.

Svi smo čuli za psihologiju boje. Psihologija boje nam govori kako i na koji način koja boja utiče na naše ponašanje. Recimo žuta je vesela (sunce je sjajno i žuto), dok je zelena više umirujuća boja (isto kao što je ležanje u travi i posmatranje lišća). Ali da li se stvarno ova pravila mogu primjeniti i na logo dizajn i logo boje?

Istraživači Lauren Labrecque i George Milne su vršili ispitivanja i došli do zaključka da neka mogu neka ne mogu. I da, žuta će učiniti vaš brend da izgleda mladoliko i pristupačno, ali ako vam je logo zelene boje to ne znači automatski da klijenti smatraju da vaš brend umiruje. Da li to znači da ako želite da primjenite pravila, da ćete morati da pročitati ovu dugačku studiju i da uklopite svoje brend u to?

Ne! Mi smo to uradili za vas. Ispod smo naveli sve značajnije boje i njihova značenja, tako da ćete moći iskoristiti prilikom odlučivanja boje za svoje brend.

CRVENA: Globalni znak za uzbuđenje, strast i ljutnju. Je li vaš brend glasan, razigran, mladalački ili moderan? Onda definitivno crvena. Ili je vaš brend više ozbiljan, odrastao i klasičan? Crvena i nije izbor za vas.

NARANDŽASTA: Jaka, osnažujuća, razigrana boja. Izaberite narandžastu kako biste se izdvojili iz većine. Koristi se rjeđe nego crvena boja, ali idalje isijava energiju.

ŽUTA: Pristupačnost, vedrost, prijateljstvo. Žuta boja zrači veselošću, i vaš brend će slati vibracije pristupačnosti, mladalačke energije. Niko ne stavlja žutu u ćošak.

ZELENA: Prvak u raznovrsnosti, zelena nije povezana ni sa jednom posebnom osobinom brenda, ali ima jake kulturne poveznice. Da li se bavite finansijama? Baštovanstvom? Razmislite o upotrebi zelene.

PLAVA: Klasična kraljica boja, plava se pojavljuje u više od polovine svih logoa na svijetu.Osim što je simbol povjerenja i odraslosti, prava plava će osigurati da budete shvaćeni ozbiljno.

LJUBIČASTA: Gdje duga postaje raskošna.Bojite sa ljubičastom da biste izgledali moderni i mudri u isto vrijeme. Također, ljubičasta sa sobom nosi i naznake feminizma.

ROZA: Ni jedna boja ne “vrišti” feminizam kao roza. Ali ona u sebi nosi mnogo raznovrsnije značenje. Od pastelne roze do neonske magente, izaberite rozu za moderni, mladalački i raskošni izgled.

SMEĐA: Šta smeđa može da uradi za vas? Učinite da vaš brend izgleda čvrsto, muževno i ozbiljno. Smeđa je u potpunosti neiskorištena boja, zato ju koristite da biste se izdvojili od konkurencije.

CRNA: Crna je nova crna. Želite da izgledate uglađeno, moderno i raskošno? Vrijeme je da počnete koristiti crnu. Ukoliko želite da ostavite utisak ekonomičnosti i pristupačnosti, onda crna nije boja za vas.

BIJELA: Odsustvo boje. Bijela daje utisak ekonomičnosti i mladolikosti, i može je koristiti skoro bilo koji brend. Kao neutralna boja, razmislite o bijeloj kao o sporednom naglašivaču.

SIVA: Niti je tamna, niti je svijetla. Siva je sredina zrelosti, klasike i ozbiljnosti. Potamnite ju da biste dodali misteriju. Posvijetlite ju da biste bili pristupačniji.

NE MORATE IZABRATI SAMO JEDNU

Zapamtite da niste ograničeni na samo jednu boju. Ukoliko se odlučite da nalgasite različite proizvode/usluge koje vaš brend nudi, onda je višebojnost pravi izbor da to istaknete (kao što je uradio eBay). Isto tako, izbor dvije ili tri boje je odličan način da naglasite ono što vas čini posebnim. Nemojte se bojati eksperimentisanja prije nego načinite svoj logo. Testirajte i vidite šta je dobro, a šta nije. “Sve se vrti oko osjećaja, raspoloženja i slike koju vaš brend šalje. To je ono što ima veliku ulogu prilikom uvjeravanja, tako da: koristite boje da biste odaslali ličnost vašeg brenda,” kaže Mattew Roda.

PREVEDITE JEZIK BOJA

Ukoliko je vaš brend internacionalnog karaktera, a danas mnogi jesu, trebate biti svjesni značenja boja korištenih za vaš logo kada se gledaju iz različitih kultura. Najbolji primjer je bijela koja se na Zapadu smatra bojom nevinosti i čistoće, dok se na Istoku smatra bojom smrti. Malo razmatranje boja iz aspekta kulture može u mnogome usloviti vaš izbor boja za logo.

RAZLIKUJTE SE OD KONKURENCIJE

Ključ efektivnog loga je u prepoznavanju brenda. Ukoliko želite da se istaknete dobra ideja je da birate paletu boja koja se u velikome razlikuje od one koju koristi vaša konkurencija. Naprimjer, Ford je predstavio svoj plavi, ovalni logo prije skoro jednog stoljeća. Taj logo je i dan danas dobar predstavnik Forda kao i simbol Fordove pouzdanosti.

ŽELITE PROFESIONALNU IZRADU LOGOTIPA VAŠE KOMPANIJE? KONTAKTIRAJTE ME