Jeftinije na kraju prelazi u skuplje.

Zakupite SSD VPS Cloud hosting po cijeni već od 2.5$ mjesečno!

Ovim tekstom nastavljamo seriju članaka o web stranicama. Ranije smo govorili koliko je bitan SEO i o osnovama SEO marketinga. Također smo spominjala zašto je bitno imati web stranicu, te zašto je bitno redizajnirati i kada web stranicu. Kao što smo rekli za sadržaj da je bolje nikakav nego svakakav, isto to možemo reći i za web stranicu. Bolje nikakava web stranica nego neoptimizirana, o čemu ćemo govoriti više u sljedećim člancima, nepregledna web stranica ili web stranica koja nema smisla.

Jedan od aspekata dobre web stranice je i hosting. Koliko god da je bitno da je vaša web stranica dobro optimizirana prilikom kodiranja, odabira i uređivanja fotografija, grafika, videa i svega ostalog, podjednako je bitno da koristite jako dobar hosting.

Na odabir hostinga utiče jako puno faktora, počevši od cijene, preko lokacije, do sigurnosti.

Šta je hosting?

Prije odabira moramo da znamo šta je hosting. Hosting je engleska riječ, duboko ukorijenjena u većini svjetskih jezika, a znači usluga, prostor, održavanje, domaćin, usluge poslužitelja, itd. Dakle hosting je mjesto na serveru koje mi iznajmljujemo za određenu sumu novca da bismo na taj server spremali svoju web stranicu i svoj mail. Da bi naša web stranica bila dostupna korisnicima ona mora da se nalazi na serveru.

Faktori koji utiču na odabir hostinga

Cijena

Današnji web hostinzi koštaju oko par feninga na dan. Cijena hostinga je u većini hosting firmi ista, a nju diktiraju usluge koje ulaze u cijenu tog hostinga. Da li je HDD ili SSD disk, koliko RAM memorije, koji procesor, da li dolaze SSL certifikati ili ne, itd. Ali kada se na kraju sve sabere cijena se razlikuje, na godišnje nivou, u par feninga.

Lokacija

Jako je bitno da znate ko će posjećivati vaš websajt. Ukoliko 90% vaše publike ili korisnika dolazi iz vaše okoline ili iz Evrope, onda trebate da tražite neke servere koji se nalaze u Evropi, po mogućnosti što bliže vašoj ciljanoj publici. Istraživanja su pokazala da ljudi danas čekaju svega 2-3 sekunde da se učita vaša stranica prije nego što pomisle da je spora, samim tim i stvaraju lošu sliku o njoj. Ukoliko se vaša publika nalazi, recimo, u Bosni i Hercegovini, a vaš websajt na Filipinima, ili u Silikonskoj dolini, na jako brzom internetu vi ćete gubiti oko pola sekunde, i više na sporijoj konekciji, samo zbog velike razlike u daljini. U današnjem vremenu pola sekunde, a češće više, može da znači dobijena ili izgubljena klijentela.

SEO

(Ukoliko ne znate šta je SEO, imate naš članak). Google voli tačnost, preciznost i kompaktnost. Jedan od načina da se svidite Google-u, samim tim da vas stavi u top pretrage za vaše pojmove, jeste da imate jako brz hosting. Zašto? Kada pretražujete Google, vi ste Google klijent. Svaka firma želi da pruži svojim klijentima najbolju uslugu, u ovom slučaju brz websajt. Ukoliko je vaš websajt spor, zbog nekvalitetnog hostinga, Google će da vas degradira i pomakne nazad, a ispred vas će možda staviti nekog ko ima lošiju uslugu ili pak vašeg konkurenta.

Sigurnost

Još jedan od aspekata dobre rangiranosti na Google je svakako sigurnost. Ukoliko vaš server ne nudi sigurno okruženje, vi gubite poene. Kada vaši klijenti shvate da su njihovi podaci preko vaše web stranice nesigurni, oni odlaze (niko ne želi da nađe svoju šifru od facebooka na internetu, ili broj kreditne kartice). Osim toga postat ćete pogodno tlo za hakere i za spamere, što definitvno ne biste smjeli.

Dostupnost

Brzina i sigurnost nisu jedini bitni faktori, bitna je i dostupnost. Ukoliko vaši serveri stalno padaju, restartuju se ili se gase, postajete nestabilni. Vaša web stranica više nije dostupna i klijenti vas počinju smatrati neozbiljnim. Google vas degradira i gubite organski protok. Vaši klijenti odlaze vašim suparnicima. Dobar hosting je onaj hosting koji je 99% vremena online i koji ima kopije vaše web stranice i mailove, da ih u slučaju nužde može povući.

Podrška

Dolazimo do bolne tačke svih hostinga, a to je podrška. Podrška je jako bitna ljudima, pogotovo onima koji se ne bave web dizajnom ili developmentom. Međutim imamo problem kada shvatimo da smo mi jedan od 30 miliona (ili više) klijenata koje naš hosting obslužuje. Čekamo sate, nekada dane ili sedmice, da nam odgovore na neko naše pitanje. Nekada nam padne stranica i izgubimo puno novca, ali ne možemo ništa uraditi jer tehnička podrška je zauzeta nekim drugim. Jako je bitno da firma koju izaberemo ima dobru podršku, brzu podršku i efektivnu podršku.

Web hosting koji mi nudimo je 99% vremena online i pravi redovne kopije vaše web stranice. Savršen je za male biznis stranice koje su namijenjene publici iz južne i jugoistočne Evrope. Osim toga naši serveri su osigurani SSL certifikatima i najaktuelnijim sofverima koji se nalaze na tržištu. Nudimo 24/7 podršku i odgovaramo na vaše upite u roku od par minuta. Nudimo DDoS zaštitu, besplatno, što će osigurati da vašu stranicu ne mogu sruštiti botovi. Pored svih navedenih stavki garantujemo najnaprednije alate za razvoj i najzahtjevnijih web stranica poput PHP 7.1 +, MySQL…

Zakupite SSD VPS Cloud hosting po cijeni već od 2.5$ mjesečno!