Bilten (eng. Newsletter) je isplativi medium za izgradnju veza i održavanje stalnog kontakta sa klijentima i mogućim kupcima. U istraživanju iz 2013 godine koje je proveo Content Marketing Institute, Content Marketing Benchmarks Budgets and Trends study, je pokazano da 78% ispitanika koristi biltene. Istraživačka firma Nielsen Norman Group je pitala ispitanike kako preferiraju da dobiju novosti iz kompanije, 90% je reklo preko biltena, dok je ostalih 10% reklo preko društvenih mreža.

SVJESNOST

Objavom biltena pruža vam se prilika za povećanje svjesnosti i shvaćanja vaše kompanije i usluga koje ona nudi. Klijenti i kupci možda imaju ograničenu perspektivu o tome šta vaša kompanija može da ponudi, ukoliko vide samo reklame, ili primaju samo promotivne emailove. Bilteni grade širu sliku. Da bi ohrabrili vaše klijente da saznaju više, uključite linkove sa detaljnim informacijama na vašem websajtu.

STRUČNOST

Bilten može demostrirati vašu stručnost i izgraditi povjerenje u vašu kompaniju i moguće klijente. PR savjetnici, 20 od 20, tvrde da sadržaj vašeg biltena koji pruža bitne informacije vašim klijentima može pomoći da se uspostavite kao lider na tržištu. Da biste uspostavili vaše vodstvo, uključite članke koji pokrivaju važna pitanja u vašem tržišnom sektoru ili podijelite informacije iz istraživanja koje ste vi, ili neko drugi, sproveli u vašoj branši. Pružite detalje o bilo kojoj konferenciji gdje je vaša kompanije imala prezentaciju.

PROMOCIJA

Možete koristiti biltene da biste promovirale vaše proizvode i usluge ili da biste pokrenuli novi proivod. Uključite informacije na posebne pogodnosti i popuste koji pomažu da ojačate efekat za vaše reklamiranje i promotivne kampanje. Praveći posebne popuste za one koji pročitaju vaš bilten povećava vrijednosti samog biltena, vaše marketing kampanje, pa i firme. Možete spojiti sadržaj vašeg biltena sa drugim elementima vašeg novog proizvoda, njegovog pokretanja, tako što ćete uključiti objave i članke u vezi sa tim proizvodom.

KONTAKT

Ukoliko se posvetite pravljenju biltena u tačno određenom vremenskom periodu, mjesečno, sedmično, dnevno, olakšavate kontakt sa kupcima između poziva na kupovinu i same kupovine. Ukoliko se suočavate sa teškom odlukom, koja je duga i kompleksna, možete, naprimjer, pomoću biltena da uključite sve ostale koji mogu da utiču na odluku. Ukoliko vaši kupci kupuju vaš proizvod u nekom neodređenom vremenskom periodu, koristite biltene da biste održali kontakt sa njima prije nego se nova prilika za prodaju pojavi.

POKRIVENOST

Bilteni vam mogu pomoću da povećate vašu pokrivenost nad vašom ciljanom publikom, klijentelom. Postavljanjem infomacija o biltenima na vaš websajt, možete dobiti važne kontakt informacije mogućih klijenata tako što ćete ih pitati da se pretplate na vaš bilten. Objavom biltena putem emaila svim vašim klijentima, sadašnjim, budućim i potencijalnim, koristite jefitnu metodu za efektivnu marketing kampanju i komunikaciju. Tako da vam ostane više novca iz budžeta za ostale reklame i promotivne aktivnosti.

SAZNAJTE VIŠE O INTERNET MARKETINGU